Històric d'informació


Pedralbes

El topònim Petras Albas o pedres blanques, documentat l'any 986, fa referència al color clar de la roca en aquesta zona i va ser adoptat pel mas que la presidia, del qual deriva el nom del barri actual. La reina Elisenda de Montcada, quarta esposa de Jaume II, va triar el lloc per fundar-hi l'any 1327 un monestir de clarisses, l'actual monestir de Pedralbes, que és considerat una de les joies del gòtic català. Altres llocs d'interès històric són el mas Can Canet, Santa Caterina i la Font del Lleó, Santa Maria Reina i la Vil·la Hèlius.

Pedralbes és avui la zona residencial de més alt standing de Barcelona, amb grans mansions -antigues i noves- envoltades de jardí, com en l'entorn de l'avinguda Pearson i del parc de l'Oreneta, o blocs aïllats, com en els entorns de l'avinguda de Pedralbes i de la carretera d'Esplugues. El barri inclou, en el seu extrem occidental, el conjunt o petit barri de La Mercè, creat l'any 1946 amb el nom de Las Cinco Rosas, fent referència a un dels símbols de la Falange. L'Instituto Nacional de la Vivienda hi edificà 123 habitatges protegits que, l'any 1981, passaren al patrimoni social urbà.

El barri inclou el gran parc Cervantes, la caserna del Bruc, els jardins i el palau reial de Pedralbes, així com el Campus Nord de la Zona Universitària. També és a destacar la finca Güell, de Gaudí, amb el conegut drac en el forjat de la seva entrada. En l'extrem oriental, entre l'avinguda de Pedralbes i la Ronda del Mig, hi ha el sector residencial de la Font dels Ocellets - Santa Gemma.

 


Sarriá

El topònim Sarrià prové del nom Sirriano, que apareix esmentat per primera vegada l'any 986. L'origen de la municipalitat de Sarrià es pot situar cap als segles XIII-XIV. Al final del segle XV el poblament de Sarrià ja era prou significatiu. El nucli situat al voltant de l'església i l'existent a les masies de fora de la vila formaven una societat rural que fonamentava la seva economia en el rendiment de la terra. Amb el temps, es va anant transformant en una societat urbana de menestrals i artesans que, amb la proliferació de torres i xalets d'estiueig (segles XVI-XVII), va adquirir una gran importància.

A començament del segle XX Sarrià va esdevenir un dels nuclis més rics i poblats del pla de Barcelona. A partir del 1850 Sarrià va viure principalment de les activitats relacionades amb la construcció, i la seva població, fins llavors formada per pagesos i artesans, va passar a tenir un nucli de menestralia important. En el darrer terç del segle XIX ja es va plantejar l'agregació a Barcelona. Sarrià s'hi va oposar i fou, juntament amb Horta, l'únic municipi del pla que va poder-la evitar l'any 1897. El 1921 es va reobrir l'expedient d'agregació, a petició de l'Ajuntament de Barcelona. Va ser tramitat amb una gran rapidesa i, el mateix any, malgrat l'oposició dels sarrianencs, va quedar agregat a la ciutat per reial decret, sent el darrer poble del pla a incorporar-se a Barcelona.

El Sarrià d'avui combina els racons on es pot rememorar amb facilitat l'antic poble rural, sobretot pels voltants del carrer Major de Sarrià, amb les zones modernes i les grans vies de comunicacions.


Descarga
Resolució Projecte Marqués de Mulhacén
Resolucion Marques Mulhacen.pdf
Documento Adobe Acrobat 511.9 KB
Descarga
Informació varia de Novembre 2010
Info varia Novembre 2010.pdf
Documento Adobe Acrobat 382.5 KB
Descarga
Cinc Eixos Temàtics de Sarrià
Cinc eixos Sarrià.pdf
Documento Adobe Acrobat 332.9 KB
Descarga
Sarriá-Sant Gervasi - Resum anual d'activitats 2009
Sarrià-Sant Gervasi - Resum anual d'acti
Documento Adobe Acrobat 85.9 KB
Descarga
Llei de les persones jurídiques de Catalunya (2008)
Llei persones juridiques Catalunya.pdf
Documento Adobe Acrobat 724.8 KB
Descarga
Anàlisi del Barri Tècnic de Sarrià (Pedralbes inclós)
Dafo Sarrià+Pedralbes.doc
Documento Microsoft Word 41.0 KB
Descarga
Prediagnòstic del Barri Sarrià (Pedralbes inclós)
Prediagnostic Sarria 2010-11.doc
Documento Microsoft Word 3.4 MB
Descarga
Anàlisi del barri de Pedralbes (en castellà)
Barrio Pedralbes.doc
Documento Microsoft Word 40.0 KB
Descarga
Les Corts - Resum anual d'activitats 2009
Les Corts - Resum anual d'activitat 2009
Documento Adobe Acrobat 94.4 KB

Fotografies


Àlbum de fotos

Recorregut pels carrers i entitats del barri

Temporal de vent provoca destrosses al barri

Va passar el 24 de gener, i va provocar importants desperfectes en diferents punts del barri; els més significatius van ser les caigudes d'arbres de gran alçària.

Fotografies de la Zona Monestir i del Parc de l'Oreneta