Districte Les Corts


 

El 2011 és l'any del canvi de color polític a l'Ajuntament. Al juliol, a les Corts, va prendre possessió el nou regidor Antoni Vives, que compagina el càrrec amb el de tinent d'alcalde d'Urbanisme. En un inici, la regidora havia de ser Elena Turelló, però finalment va haver de deixar la regidoria perquè Convergència i Unió va perdre un regidor a última hora davant del Partit Popular, per una sentència del Tribunal Constitucional.

Vives reconeix que té molta feina a fer, ja que les Corts, tot i ser un dels districtes més petits de Barcelona, amb 90.000 habitants, té en marxa grans plans urbanístics. L'any 2011 comença al districte, precisament, amb l'impuls d'un d'aquests grans projectes, el que ha de transformar l'illa d'Europa-Anglesola. Es pavimenten carrers i s'obre al trànsit el carrer d'Europa, després d'anys de retards.

LUCIA GOSTACHE, veïna carrer de Joan Gamper
"Després de 10 anys, alguna cosa havien de fer. Han fet els carrers, que em sembla molt bé perquè estava una cosa ruïnosa."

Però aquest no és l'únic pas que s' ha fet aquest 2011. A l'octubre obre portes l'escola bressol Xiroi, molt esperada pels veïns i que aporta una vintena de places noves al barri. Amb el temps, aquesta zona ha de convertir-se en l'illa d'equipaments més gran del districte, però per a això encara s'han de reallotjar els veïns, construir el nou institut i el nou centre de serveis socials a les antigues Cristalleries Planell.

El 2011 també serà recordat com l'any de l'elaboració del pla de futur de Pedralbes. El document és la radiografia que els veïns han fet de les mancances d'aquest barri, un dels que tenen un nivell de vida més alt de tota la ciutat. Els comerciants asseguren que se senten desemparats respecte a les grans superfícies comercials i els veïns diuen que hi falten equipaments de tot tipus, especialment per als més joves, que han d'acabar marxant del barri.

LLUÍS FUSTER, veï del barri de la Mercè
"Jo hauré de marxar segur. Ho tinc plantejadíssim, com la gent més gran que jo que vivim tota la vida aquí, hi hem buscat pisos, però és clar, amb el que treballa un jove, amb el que cobrem és completament impensable."

Sens dubte la mala notícia de l'any és per als veïns del carrer de Benavent. La Generalitat anuncia que no farà la residència -que fa 12 anys que esperen- per falta de diners. Una galleda d'aigua freda per als veïns que veuen com la construcció s'eternitza i les llistes d'espera de les altres residències del barri es fan cada vegada més llargues.

PEDRO ALONSO, membre del Banc Solidari de les Corts.
"Tanto en Montnegre, como en Collblanc, hay listas de espera para personas que llevan más de un año apuntadas, de más de 200 personas. Si estas residencias tienen entre 80 y 90 plazas, no llegan a 100, ¿cuánto tardará esta persona en entrar en la residencia?"

La falta de diners també s'ha fet palesa en les obres del metro de les línies 9 i 10, que han de servir per connectar barris que fins ara no disposaven de metro. A les Corts, estacions tan esperades com les del Campus Nord o el Camp Nou tenen un futur incert, ja que la Generalitat ha assegurat que no s'enllestiran fins que no s'hi trobi una font addicional de finançament.

I gairebé a l'acabar l'any el districte ha fet un anunci important, el nou calendari per desencallar la urbanització de la Colònia Castells. Segons les noves previsions, el projecte estarà enllestit el 2014, i això voldrà dir que abans s'hauran fet tots els reallotjaments. Els veïns esperen, però, que no es tracti només d'un bon propòsit d'any nou i reconeixen que són molt escèptics amb el nou calendari, ja que a la Colònia mai no s'han acomplert els terminis previstos.

PEPETA PALAU, veïna
"Anar esperant, esperant, i com els rucs. Un dia en una assemblea em van donar un clauer, sense la clau, no fa riure això?"

Encara, però, s'han de pactar les indemnitzacions i les condicions dels reallotjaments, un procés que sempre ha estat molt lent a la Colònia Castells.

ROSI ALMANSA, veïna
"Partint de la base que casa meva som família nombrosa i no hi ha pisos de quatre habitacions, no sé com s'ha plantejat aquesta història de reallotjats per nassos."

El 2011 és també una any de naixements, com el de l'Associació de Comercials de l'Illa de Sant Ramon, que es va crear a l'abril amb l'objectiu de donar-se a conèixer entre els veïns.

I també d'aniversaris importants. Els diables i els tabalers de Can Rosés, els Bocs, celebren enguany els 15 anys amb una exposició al Centre Cívic de Can Déu.

Més anys ha complert la UPC, una de les institucions que més ha transformat la zona nord de la Diagonal. N'ha fet 40, consolidada com una de les universitats de referència del país.

I, per últim, el Mercat de Corts, que ha arribat al mig segle de vida, fomenta el comerç de proximitat i presumeix de continuar amb els mateixos venedors de tota la vida.

Però si hi ha una data esperada al calendari dels cortsencs, aquesta és la setmana de la festa major, a l'octubre, que omple els carrers de gent i de colors durant set dies. Una cita que ben segur que molts no es voldran perdre tampoc aquest any 2012 que comença.