Districte Sarrià - Sant Gervasi


 

El canvi de regidor ha marcat l'actualitat de l'any al districte. Joan Puigdollers ha posat l'accent en els barris de muntanya i ha assegurat que aquesta zona serà una de les prioritats del seu mandat. També aquest any s'ha decidit minimitzar l'impacte de les obres de la Línia 9 del metro que han quedat aturades per la crisi. Això vol dir que es recuperaran alguns espais, com la plaça de Joaquim Folguera.

 

Durant aquest 2011 el sarrianenc Joan Puigdollers ha agafat el relleu al capdavant del districte de Sarrià-Sant Gervasi. I ho fa amb dos objectius principals: millorar la qualitat de vida dels ciutadans i resoldre la gran assignatura pendent del districte, la gestió dels barris de muntanya.

JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Sarrià-Sant Gervasi
"Els polítics hem d'escoltar els ciutadans, veure quines són les necessitats que ells posen per ordre prioritari i a partir d'aquí, acordar i pactar com les tirem endavant. No es pot actuar diguem-ne amb la prepotència que s'ha actuat en els últims anys a Vallvidrerai les Planes per part del govern municipal anterior."

I en aquest sentit, el primer canvi substancial és a la partida de pressupostos. Vallvidrera, les Planes i el Tibidabo s'emporten l'11% dels 20 milions de pressupost de què disposa el districte. Caldrà veure si les actuacions i la nova gestió acontentaran els veïns.

De moment, el desig per a l'any nou dels llebrencs és que s'ocupin els pisos de protecció oficial construïts al barri i que encara són buits. L'associació de veïns considera que els preus de venda són massa cars.

GERARD GUAL, AV Vallvidrera
"I que es posin en lloguer i com a mínim que s'aprofitin. Perquè, és clar, tenir un edifici ara aquí que el 70% o el 80% està buit ens sembla... No té sentit i, a més, hi ha gent que necessita el pis per viure-hi."

La primera mesura que pren el govern de CiU a Sarrià-Sant Gervasi és la de retirar les pilones que impedien el pas dels vehicles als nuclis antics de Sarrià i el Farró. Una decisió polèmica que no ha agradat a tothom.

MARIA TERESA FONT, veïna del Farró
"En treure la pilona empitjora, perquè almenys abans hi havia una mica de seguretat, de respecte. Ara, no."

JORDI MUÑOZ, veí de Sarrià
"S'aparca a les voreres i la calçada evidentment no és prou perquè puguin passar els vehicles, per tant, també envaeixen l'altra vorera. El que demanaríem és separar la calçada de la vorera i restablir, si més no, l'horari que hi havia abans de les pilones."

Però les pilones no tornaran a funcionar. Ho ha deixat ben clar l'Ajuntament, que estudia altres maneres d'evitar el trànsit de vehicles dins els nuclis antics.

Les que tampoc no tornaran a funcionar, com a mínim fins a 2014, són les grues i màquines que construïen el tram de l'L9 que havia de passar per Sarrià-Sant Gervasi. La Generalitat ha anunciat l'aturada de les obres per la falta de pressupost. En molts punts del traçat, veïns i comerciants es troben envoltats de maquinària que ja no funciona però que ocupa l'espai públic, i reclamen solucions És el cas de la plaça de Joaquim Folguera, que es tornarà a cobrir aquest gener.

Però l'L9 també ha estat notícia aquest any per una altra raó: una voladura a la futura estació del carrer de Mandri ha provocat esquerdes en alguns edificis i, sobretot, l'ensurt dels veïns.

CLAUDI LACRUZ
"La porta de l'ascensor es va obrir de cop, el terra va tremolar. El terra va tremolar, els quadres van anar caient, alguns se'ls va trencar el vidre."

SÍLVIA GARCÍA
"El problema ha estat la falta de comunicació. Totalment, perquè per sort no hi havia cap pacient que li estiguéssim punxant ni una cosa d'aquestes perquè podríem haver tingut un disgust molt fort."

En canvi, tot i l'oposició d'alguns veïns de Sant Gervasi, les obres que sí que estan en marxa són les de la Rotonda. La plataforma Salvem la Rotonda creu que el projecte de reforma de l'edifici suposarà la destrucció d'una part d'aquest immoble emblema del barri i declarat patrimoni de la ciutat.

ÀNGELS GARCÍA, portaveu de la plataforma Salvem la Rotonda
"Demanem responsabilitat i que es compleixi la normativa de patrimoni que el protegeix. I és important que sàpiguen que si aquesta intervenció es porta a terme i en algun moment el jutge ens dóna la raó s'haurà de tirar endarrere tot això."

El 2011 també ha estat un any d'inauguracions. L'ampliació del Parc del Putxet n'és un exemple. També el barri de Can Rectoret ha estrenat un nou centre cívic, després que l'anterior va ser destruït en un incendi quan estava a punt d'inaugurar-se.

JOSÉ LUIS LORENTE, AV Can Rectoret
"Nosaltres creiem que amb aquest centre l'objectiu és millorar també el teixit associatiu."

I el Mercat de Sarrià continua fent anys. Durant el 2011 ha celebrat el centenari. Els mateixos anys que fa que el Temple Expiatori del Tibidabo presideix el punt més alt de Sarrià-Sant Gervasi