Debat - Col·loqui

"Escenaris per Catalunya i el seu futur. Dues visions"

L'Associació de Veïns de Pedralbes (AVP), recollint el desig de molts dels seus socis, va organitzar l'acte Escenaris per Catalunya i el seu futur. Dues visions, el Dilluns 5 de Maig a les 19,00h, a l'Auditori del Museu-Monestir de Pedralbes (Baixada del Monestir, 9).

 

Aquest acte ha volgut acostar els socis, veïns i amics de l'AVP als escenaris que es debaten per a Catalunya. Moderats pel Dr. José María Gay de Liébana –professor titular d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat de Barcelona–, els ponents Francesc Granell –catedràtic d'Organització Econòmica Internacional de la UB– i Pere Pugès –cofundador de l'Assemblea Nacional Catalana i coordinador de la Comissió de Relacions Internacionals i Polítiques– van debatre sobre quins escenaris econòmics, socials i polítics s'obren per a Catalunya.

 

Després d’una breu introducció per part del president de l’AVP, Sr. Rafael Campillo i Pagés, el debat entre els senyors Pugès i Granell es va desenvolupar amb total cordialitat i energia. Amb un públic atent i entregat en el que hi van ser-hi membres d’alguns partits polítics, com ERC o el PPC (en el que també hi va aparèixer el seu president de Barcelona, Sr. Alberto Fernández Díaz), i socis i veïns d’altres associacions veïnals de Sarrià i Les Corts, es van tractar temes diferents en quant al procés sobiranista endegat: què passarà després de la consulta? Quedarà Catalunya dins la Unió Europea o fins i tot dins el sistema euro un cop decideixi ser independent? Serà tan idíl·lica com la presenten alguns? O tan miserable com la presenten uns altres?

 

En quant al manteniment de la futurible Catalunya independent al sistema euro, el Dr. Granell va afirmar que "L'endemà de la independència, La Caixa i el Banc Sabadell marxarien perquè no podrien accedir al crèdit del BCE", contestat pel Sr. Pugès que “En una democràcia, tots els ciutadans, fins i tot els de La Caixa i el Banc Sabadell, acceptarien la nova situació perquè són demòcrates”. Granell i Pugès van estar d’acord en la força en quant a innovació i investigació científica d’alguns professionals catalans, remarcant el Dr. Granell que ”Els catalans que investiguen el càncer a l'estranger no són catalans, són ciutadans del món”.

 

El Sr. Pugès va preguntar: “Em pot dir algun motiu pel qual amb Espanya viurem bé?”, considerant en quant al deute i al reconeixement de la futurible Catalunya estat per part d’Espanya: “Pagarem el deute si ens reconeixen, si vaguem per l'espai sideral quin deute hem de pagar?”, en referència a les veus que indiquen que Catalunya romandrà completament aïllada en cas que el 10 de Novembre 2014 els sufragis hagin indicat una majoria favorable a la secessió. El Dr. Granell, en un altre punt del col·loqui, es va preguntar: "Una millor gestió en una Catalunya independent? Va ser pitjor la gestió de Catalunya Caixa que la de Bankia!" i va afegir que “La realitat és que a Catalunya hi ha un règim de partit únic: el de l’Assemblea Nacional Catalana contra els no independentistes”, al que el Sr. Pugès va respondre: “L’ANC és una associació que pressiona per la independència, sap que no pot substituir el Parlament de Catalunya, ni pot obligar ningú a combregar amb els seus punts de vista”.

 

Un cop acabat el debat entre els ponents, el professor Gay de Liébana i el president de l’AVP, Sr. Campillo, van acabar l’acte convidant tots els assistents a una copa de cava. L’acte va tenir ressò a Twitter i el web de l’AVP oferirà un resum amb fotografies i vídeos del mateix en els propers dies.

Volem agraïm tothom per haver-nos ajudat en l’organització d’aquest debat, en especial el Museu-Monestir de Pedralbes.

A continuació podeu veure algunes fotografies del debat-col·loqui obra de Roser Loire.